Ingredience
- Těsto:
- 300 g mouka hladká
- 100 g cukr krupice
- 1 cukr vanilkový
- 150 g máslo
- 1 vejce
- špetka citrónová kůra
- 2 lžíce cukr krupice
- Náplň:
- 1 kg jablka
- 100 ml voda
- 50 g máslo
- 1 cukr vanilkový
- cukr moučkový na posypání
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mouku, cukry, rozměklé máslo, vejce a špetku citronové kůry zpracujeme v těsto, které zabalíme do fólie a dáme asi na 1 hodinu odpočinout do lednice.
-
Jablka rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince a oloupeme slupku. Pak je nakrájíme na malé kousky. Máslo rozpustíme s cukry, přidáme jablka, přilijeme trochu vody a za občasného míchání vaříme asi 10–15 minut. Jablečnou směs rozmixujeme ponorným mixérem a necháme vychladnout.
-
Dvě třetiny těsta vyválíme na fólii na placku, kterou přeneseme na dno dortové formy, a vytvoříme asi 4–5 cm vysoký okraj. Odstraníme fólii, nalijeme jablečnou náplň.
-
Zbylé těsto rozválíme na fólii na menší placku a koláč přiklopíme. Vidličkou těsto propícháme a pečeme v mírně předehřáté troubě při 170 °C asi 45 minut.
-
Moučník pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme dobře vychlazený.