Reklama
Reklama
Kynutý makový závin
Fotogalerie:

Kynutý makový závin

Alena Hrubá

Praha
Makový závin je evergreen, ke kterému se opakovaně vracím. K horké zrnkové kávě snad nemůže být nic lepšího.
Alena Hrubá, Praha

Ingredience

  • Těsto:
  • 250 g mouka hladká
  • 40 g cukr krupice
  • 1 cukr vanilkový
  • 1 droždí instantní
  • špetka sůl
  • 10 ml mléko
  • 1 žloutek
  • 50 g máslo rozpuštěné
  • Náplň:
  • z 1 plodu citrónová kůra
  • 200 g mák mletý
  • 150 g cukr moučkový
  • 200 ml mléko
  • Ostatní:
  • 1 vejce

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Mouku, cukry, droždí a sůl smícháme ve vyšší míse. Rozpustíme tuk, do tuku vlijeme vlažné mléko, přidáme žloutek, rozmícháme a nalijeme k mouce. Zpracujeme těsto, až se přestane lepit na stěny misky ,a zakryté utěrkou necháme asi 1 hodinu vykynout.

  2. krok2 Zatím si připravíme nádivku. Mléko přivedeme k varu, přidáme cukr, umletý mák
    a strouhanou citronovou kůru. Vše asi dvě minuty povaříme a necháme vychladnout.
  3. krok3 Vykynuté těsto vyjmeme na pomoučený vál a vyválíme z něj obdélník o síle asi 1,5  cm. Na něj rozetřeme vychladlou makovou náplň (asi 2 cm od krajů necháme volné, aby náplň z těsta nevytékala) a stočíme závin.
  4. Závin přendáme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Závin necháme na plechu ještě asi 20 minut kynout. Pak pečeme podle typu trouby asi 35 minut ve středně vyhřáté troubě (170 oC).
  5. Po vychladnutí závin pocukrujeme mouč­kovým cukrem a nakrájíme.

Pošli recept! - Speciál - Sladké recepty (19.6.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda
Sladký život /17.04.19
Velikonoční cupcaky

Velikonoční cupcaky

Recept si jistě oblíbíš

Podle receptu Jany Křenkové z Kladna

Sladký život /16.04.19
Perníková vajíčka

Perníková vajíčka

Podle receptu

Milady Krejčí z Trutnova

Sladký život /15.04.19
Žloutkové řezy

Žloutkové řezy

Oblíbí si je všichni

Podle receptu Lídy Charvátové z Lipenců

Sladký život /26.03.19
Velikonoční kuřátka

Velikonoční kuřátka

Ivana Cieslarová, Ostrava

Sladký život /24.03.19
Perníkové kraslice

Perníkové kraslice

Yvonne Urbanová, Všetaty

Sladký život /24.03.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama