Ingredience
- Těsto:
- 250 g mouka hladká
- 40 g cukr krupice
- 1 cukr vanilkový
- 1 droždí instantní
- špetka sůl
- 10 ml mléko
- 1 žloutek
- 50 g máslo rozpuštěné
- Náplň:
- z 1 plodu citrónová kůra
- 200 g mák mletý
- 150 g cukr moučkový
- 200 ml mléko
- Ostatní:
- 1 vejce
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mouku, cukry, droždí a sůl smícháme ve vyšší míse. Rozpustíme tuk, do tuku vlijeme vlažné mléko, přidáme žloutek, rozmícháme a nalijeme k mouce. Zpracujeme těsto, až se přestane lepit na stěny misky ,a zakryté utěrkou necháme asi 1 hodinu vykynout.
-
Zatím si připravíme nádivku. Mléko přivedeme k varu, přidáme cukr, umletý mák
a strouhanou citronovou kůru. Vše asi dvě minuty povaříme a necháme vychladnout.
-
Vykynuté těsto vyjmeme na pomoučený vál a vyválíme z něj obdélník o síle asi 1,5 cm. Na něj rozetřeme vychladlou makovou náplň (asi 2 cm od krajů necháme volné, aby náplň z těsta nevytékala) a stočíme závin.
-
Závin přendáme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Závin necháme na plechu ještě asi 20 minut kynout. Pak pečeme podle typu trouby asi 35 minut ve středně vyhřáté troubě (170 oC).
-
Po vychladnutí závin pocukrujeme moučkovým cukrem a nakrájíme.