Ingredience
- Těsto:
- 250 g mouka hladká
- 50 g hera
- 20 g droždí
- 100 ml mléko
- 50 g cukr moučkový
- 1 cukr vanilkový
- 1 žloutek
- špetka sůl
- náplň (tvarohová, maková, povidla)
- 1 vejce na potření
- 5 lžic máslo rozpuštěné
- Drobenka:
- 2 lžíce máslo
- 2 lžíce cukr krupice
- 2 lžíce mouka hrubá
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do teplého mléka přidáme asi 1 lžíci mouky‚ 1 lžíci cukru‚ rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
-
V míse smícháme mouku‚ cukr‚ vanilkový cukr‚ rozpuštěný tuk‚ žloutek‚ špetku soli a vzešlý kvásek. Vypracujeme těsto a necháme v teple asi 1 hodinu vykynout.
-
Na vymazaný plech dáme 1/2 těsta‚ vytvoříme koláč s vyšším okrajem a naplníme ho náplní podle své chuti a fantazie. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem‚ posypeme drobenkou a upečeme.
-
Vychladlý koláč můžeme ještě polít rozpuštěným máslem. Dané množství vystačí na dva koláče o velikosti klasického talíře.