Klasický koláč ve zdravém kabátku.
Lucie Blahová, Slavičín
Ingredience
- dle chuti meruňky
- 200 g borůvky
- 300 g celozrnná mouka
- třtinový cukr
- 20 g droždí
- 200 ml mléko
- špetka soli
- 40 g máslo
- 1 vejce
- 1 tvaroh v alobalu
- trochu mléka na zředění
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
vlažné mléko (100 ml) nalijeme do většího hrnečku, přidáme 2 lžíce třtinového cukru a rozdrobené kvasnice. Kvásek promícháme a necháme ho pár minut na teplém místě. Do větší mísy si zatím prosejeme celozrnnou mouku, přidáme špetku soli a vmícháme vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo a zbylé mléko. Těsto dosladíme dle chuti třtinovým cukrem a poté ho rukama zpracujeme tak, aby se všechny přísady propojily. Poté těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho vykynout alespoň na 45 minut.
-
Připravíme si tvarohovou náplň - tvaroh promícháme s vejcem a třtinovým cukrem. Těsto si vyválíme na pomoučeném vále a poté ho přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme jej celý tvarohem a nakonec ho poklademe půlkami meruněk a posypeme ho borůvkami. Koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C (pečeme cca 30 minut).