Ingredience
- na těsto:
- 500 g hladká mouka
- 500 g polohrubá mouka
- 1 kostka droždí
- 2 žloutky
- 1 lžíce rum
- 250 ml mléko
- 80 g cukr krupice
- 1 vanilkový cukr
- 100 g máslo
- 1 lžíce sádlo
- trocha citronová kůra
- špetka sůl
- na náplň a potření:
- 500 g hrušková povidla
- 2 na potření koláčů bílky
- na žmolenku:
- 100 g máslo
- 100 g cukr
- 100 g polohrubá mouka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mléko v kastrůlku zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí, lehce pocukrujeme a přisypeme trochu mouky. V teple necháme vzejít kvásek.
-
V zadělávací míse smícháme mouku, cukry, citronovou kůru a sůl. Do mouky uděláme důlek a do něj vyklepneme žloutky, rum a přepuštěný tuk. Na závěr přidáme i vzešlý kvásek s mlékem.
-
Těsto můžeme zpracovat elektrickým hnětačem, bude vláčnější. Necháme na teplém místě kynout minimálně hodinu.
-
Z vykynutého těsta vyválíme placku silnou asi 1 cm. Sklenkou vykrájíme koláčky, do středu vytlačíme důlek pro povidla (já dávám zhruba 1 lžičku hruškových povidel).Koláče pomažeme rozšlehanými bílky a posypeme žmolenkou připravenou z másla, cukru a mouky.
-
Pečeme na plechu vyložené pečicím papírem při 180–200 °C dozlatova.