Celá naše rodina miluje kynuté koláče. Recept naší babičky na kynuté nepečené koláče nadchl a ráda se k němu stále vracím. Koláče s tvarohem a mákem nám chutnají nejvíc.
Lenka Zimková, Valašská Senice
Ingredience
- 500 g hladká mouka
- 250 g máslo
- 2 vejce
- 30 g droždí
- 1 dcl mléko
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli, kostka cukru
- Tvarohová náplň:
- 1 tvaroh
- 2 lžíce moučkový cukr
- 1 žloutek
- 1 vanilka
- Maková náplň:
- 100 g mletý mák
- 1 dcl svařené mléko
- 2 lžíce mletý cukr
- 1 Vanilkový cukr
- Povidlová náplň:
- 1 povidla
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z mléka a droždí necháme vzejít kvásek, který vlejeme do misky s připravenými surovinami na kynuté těsto. Těsto řádně promísíme, ale kynout ho nenecháme. Zrovna s ním pracujeme. Podle potřeby přisypeme mouku nebo přilejeme mléko. Těsto se nesmí lepit.
-
Ze surovin na jednotlivé náplně si připravíme tvarohou a makovou náplň. Povidla dle potřeby pouze rozředíme trochou černého čaje.
-
Připravené kynuté těsto dáme na vál a vyválíme tenké těsto, které rozdělíme rádlem na menší obdélníčky. Na tyto klademe náplně a balíme do tvaru rohlíčků či šátečků.
-
Naplněné rohlíčky a šátečky klademe na plech vyložený pečícím papírem. Rohlíčky poté ještě po okrajích několikrát nařízneme nožem. Pečeme ca. 10 min při 200°C.
-
Upečené rohlíčky a šátečky po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.