Ingredience
- 1 kg mouka hladká
- 70 g droždí
- 1 šálek mléko vlažné
- 1 vejce na potření
- 1 vejce
- 150 g cukr moučkový
- 250 g hera
- 250 g tuk omega
- 200 g kakao, mletý mák nebo ořechy
- špetka sůl
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Připravíme si kvásek (v hrnečku rozdrobené droždí smícháme s trochou mouky, cukru a vlažného mléka). Necháme vzejít. Mouku dáme na vál, do důlku vlijeme kvásek, rozklepneme vejce, přidáme cukr, rozpuštěnou heru, šálek mléka, špetku soli a zaděláme těsto. Necháme kynout 30 minut.
-
Z těsta utvoříme 4 bochánky a vyválíme je na placky. Na ně sypeme kakao, mák nebo mleté ořechy, hodně sypeme cukrem a kropíme pomocí mašlovačky vlahou omegou.
-
Při stáčení kraj potíráme rozšlehaným vejcem. Stejně potřeme i nahoře, rolády jsou pak křupavé. Pečeme 45 minut na plechu vyloženém pečicím papírem v předem vyhřáté troubě. Nejprve pečeme 10 minut na 250 °C, pak 35 minut na 180 °C. V horkovzdušné troubě pečeme zhruba 30 minut na 200 °C.