Ozdobí slavnostně prostřený stůl, potěší děti a chutná úplně všem. Ty nejmenší zkus zapojit už do její přípravy.
Marie Kratochvílová, Praha
Ingredience
- Hlavní suroviny:
- 250 ml mléko
- 1 kostka droždí
- 80 g cukr krupice
- 1 kg mouka (1/2 hladká a 1/2 polohrubá)
- 1 vanilkový cukr
- trocha citronové kůry
- špetka soli
- 2 žloutky
- 100 g máslo
- 50 g sádlo
- 1 lžíce rum
- 1 vejce na potření
- Zdobení:
- 1 tabulka čokoláda na vaření
- 1 lžíce máslo
- 4-5 lžic mléko
- barevné cukrové kuličky na ozdobu
- 2 bílky
- špetka soli
- 120 g cukr moučka
- špetka kyseliny citronové
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mléko v kastrůlku trochu zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí, lehce pocukrujeme a necháme vzejít kvásek.
-
V míse smícháme mouku, cukry, citronovou kůru a sůl. Uděláme důlek, do něj dáme žloutky, přepuštěný tuk a rum. Na závěr přidáme i vzešlý kvásek s mlékem. Těsto můžeme zpracovat elektrickým hnětačem, je pak pěkně vláčné. Necháme kynout na teplém místě 1–2 hodiny.
-
Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a válečkem vyválíme plát tlustý cca 2 cm. Z těsta vykrajujeme malá kolečka, která skládáme k sobě do tvaru ovečky (ovečku skládáme rovnou na papírem vyložený plech). Kolečka na hlavu a nohy skrojíme. Hotovou ovečku potřeme našlehaným vejcem a necháme asi 15 minut znovu nakynout. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut dozlatova. Po upečení necháme vychladnout.
-
Hlavu a nohy zdobíme rozpuštěnou čokoládou smíchanou s máslem a mlékem. Oči a nos doděláme cukrovými kuličkami.
-
Bílky se špetkou soli vyšleháme do hustého sněhu a přidáme moučkový cukr. Dále šleháme na vysoké otáčky, dokud hmota nezačne opravdu houstnout. Na závěr vmícháme kyselinu citronovou k dochucení. Cukrovou pěnu přendáme do zdobítka a tělo ovečky dokončíme bílým kožíškem.