Ingredience
- Těsto:
- 450 g mouka polohrubá
- 3 lžíce cukr krupice
- 1 cukr vanilkový
- špetka sůl
- 20 g droždí
- 250 ml mléko
- 60 g máslo
- tuk na vymazání formy
- mouka hladká na vyválení těsta
- Náplň:
- 1 cukr vanilkový
- 4-6 lžic cukr krupice
- trochu skořice
- 1/2 hrnečku mléko
- 200 g ořechy strouhané
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Formu vymažeme tukem. Z několika lžic vlažného mléka‚ droždí‚ 1 lžíce cukru a 1 lžíce mouky umícháme kašičku a necháme asi 10 minut v teple, než vzejde kvásek.
-
Mouku prosejeme‚ osolíme‚ přidáme vykynutý kvásek‚ zbývající hrubý a vanilkový cukr, vlažné mléko a rozehřáté máslo. Vypracujeme těsto‚ povrch posypeme moukou‚ přikryjeme a necháme asi hodinu kynout.
-
Připravíme si nádivku: v mléce rozmícháme cukry a skořici‚ přivedeme k varu a pak přisypeme ořechy. Promícháme a odstavíme.
-
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme plát dlouhý jako obvod formy na bábovku. Poklademe ořechovou nádivkou a zatočíme jako klasický štrúdl. Vložíme do připravené vymaštěné formy a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pečeme při 180 stupňů asi 30 minut dozlatova. Bábovku vyklopíme až po vychladnutí.