Ingredience
- 140 ml smetana
- 50 g cukr krupice
- 1 vejce
- 110 g máslo
- 300 ml mléko
- 250 g mouka hladká
- 2 žloutek
- 1 cukr vanilkový
- 2 mandarinka
- 2 kiwi
- 20 g škrob
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Připravíme vanilkový krém: žloutky, cukr a 1/3 mléka šleháme dohladka a poté vmícháme mouku a škrob. Ke zbylému mléku přidáme vanilková semínka (nebo esenci) a povaříme. Přilijeme vaječnou směs a mícháme. Po zchladnutí do krému zašleháme smetanu. Těsto připravíme na vále, přidáme máslo, cukr a vejce. Zpracujeme vláčné těsto a dáme na 1–2 hodiny odpočinout do chladničky. Odleželé těsto vkládáme do vymazaných formiček a přečnívající část opatrně odkrojíme nožem.
-
Plné košíčky vložíme na plech a ještě před pečením vidličkou propíchneme těsto na dně každého košíčku. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Po upečení necháme mírně zchladnout a poté košíčky vyklopíme z formiček. Vychlazený vanilkový krém vložíme do zdobicího kornoutu a plníme jím hotové košíčky. Krém na závěr poklademe kousky čerstvého ovoce. Hotové košíčky dáme ještě na hodinu do chladničky.