Ingredience
- 300 g mouka hladká
- 250 g máslo
- 2 žloutek
- 2 lžíce voda
- 4 jablka
- 1 cukr vanilkový
- 3 lžíce cukr krupice
- 3 lžíce rozinky
- tuk na vymazání formy
- mouka na vysypání formy
- 3 lžíce Mandlové lupínky
- na ozdobu šlehačka
- na ozdobu máta
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do mouky nakrájíme rozměklé máslo, přidáme žloutky, 2 lžíce vody a vše spojíme v těsto, které nesolíme ani nesladíme. Těsto rozdělíme na dva stejně velké díly a z nich pak vyválíme obdélníky. Jeden vyválený plát přeneseme na vymaštěný a vysypaný plech.
-
Jablka zbavíme slupky a jádřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. Naneseme je rovnoměrně na spodní plát, posypeme vanilkovým i krystalovým cukrem, rozinkami a mandlovými lupínky. Potom je překryjeme druhým plátem těsta a na několika místech propícháme vidličkou.
-
Jablkovec pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Vychladlý moučník nakrájíme a podle chuti zdobíme šlehačkou a mátou.TIP: Mandlové lupínky můžeme nahradit vlašskými ořechy.
Moučník nejlépe chutná druhý den, když je uležený a vychlazený v lednici.