Stanou se ozdobou stolu.
Veronika Frýbortová, Šumperk
Ingredience
- 2 jablka (nejlépe s červenou slupkou)
- 1 listové těsto
- trocha hladké mouky pod těsto
- 1/2 tvarohu z vaničky
- 2 lžíce cukru moučky
- na vymazání formy olej
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Jablka neloupeme, rozkrojíme je na půlky, vykrojíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky.
-
Dáme je do misky a zalijeme na 10 minut vařící vodou (díky tomu jablka změknou a nebudou praskat).
-
Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát. Rozdělíme ho na 6 proužků. Na každý po délce uprostřed namažeme tvaroh oslazený cukrem (postačí málo, zhruba 2 kávové lžičky). Plátky jablek osušíme a rozložíme doprostřed těsta tak, aby kousek vystupovaly.
-
Těsto přehneme a zavineme, tak vytvoříme květ růže. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C 15–20 minut dozlatova.
-
Opatrně růžičky vytáhneme a po vychladnutí poprášíme cukrem.