Je úžasně nadýchaná a lahodná.
Jarmila Vodvářková, Jihlava
Ingredience
- Piškot:
- 4 větší vejce
- špetka soli
- 80 g cukr krystal
- 30 g hladká mouka
- 2 lžíce mleté ořechy
- 1 lžíce cukr moučka
- Náplň:
- 400 ml smetana ke šlehání
- 1 lžíce cukr moučka
- 1 lžička mletá káva
- 1 ztužovač zastudena
- 50 ml vlažná voda
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s krystalovým cukrem, přidáme mouku, mleté ořechy, vše zamícháme a nakonec opatrně vmícháme bílkový sníh. Plech vyložíme pečicím papírem, pomocí stěrky rovnoměrně naneseme piškotové těsto a pečeme v horké troubě při 190 °C přibližně 10 minut, dokud těsto nezrůžoví.
-
Upečený plát těsta přesuneme na čistou utěrku, kterou jemně posypeme moučkovým cukrem, aby se těsto k sobě nepřilepilo. Opatrně odstraníme pečicí papír a těsto srolujeme po delší straně. Takto je necháme zcela vychladnout.Smetanu ušleháme dotuha, vmícháme moučkový cukr a mletou kávu.
-
Ztužovač připravíme s vlažnou vodou dle postupu uvedeného na sáčku a pomalu do něj vmícháme šlehačku.
-
Těsto opatrně rozvineme, naneseme náplň a opět svineme. Necháme v chladu ztuhnout a před podáváním lehce pocukrujeme.