Ingredience
- Těsto:
- 300 g mouka hladká
- 60 g cukr krupice
- 1 cukr vanilkový
- 25 g droždí
- 50 g máslo
- 100 ml mléko
- 2 žloutek
- špetka sůl
- Maková náplň:
- 70 g mák mletý
- 50 ml mléko
- 30g cukr moučkový
- Tvarohová náplň
- 150 g tvaroh měkký
- 3 meruňky
- 1 žloutek
- cukr podle chuti
- Povidlová náplň
- 100 ml povidla
- cukr podle chuti
- trochu rum
- trochu skořice
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Kvásek si připravíme obvyklým způsobem z kvasnic‚ trochy vlažného mléka, lžičky cukru a trošky mouky.
-
Do mísy nasypeme mouku se solí a oba cukry. Přidáme vzešlý kvásek. V rozpuštěném másle rozkvedláme
2 žloutky a trochu mléka. Přidáme rovněž do mísy a přiléváme mléko či podsypáváme moukou. Zaděláme hladké vláčné těsto‚ které necháme kynout.
-
Po vykynutí těsto ještě jednou zpracujeme a necháme znovu kynout pod utěrkou na vále. Pak oddělíme část na copánek‚ který stočíme ze dvou válečků.
-
Zbytek těsta rozválíme na kulatý plát‚ který dáme na pečicí papír nebo vymazaný plech, a obložíme ho stočeným copánkem.
-
Těsto poklademe povidly, makovou a tvarohovou náplní, na kterou ještě klademe meruňky. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 30 minut při 180 °C.