Ingredience
- 500 g mouka hladká
- 4 žloutek
- 1 lžička sůl
- 250 g tuk 100 %
- 250 ml mléko
- 8 lžiček cukr krupice
- 1/2 kostky droždí
- 250 g tvaroh měkký
- povidla
- 1 balení cukr vanilkový
- vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Hladkou mouku, sůl, žloutky a tuk smícháme ve větší míse. Do vyšší nádoby přidáme mléko, cukr a rozdrobené droždí. Vše důkladně promícháme a přidáme do mísy. Uhněteme hladké těsto, které nedáváme kynout.
-
Tvaroh ochutíme vanilkovým cukrem a cukrem krupice. Můžeme přidat i trochu mléka, aby byly koláčky vláčnější.
-
Na pomoučněném vále tvoříme malé koláčky. Nejdřívě vyválíme malou placičku a doprostřed dáme lžičku tvarohu. Koláček zabalíme a položíme na plech vyložený pečícím papírem.
-
Koláčky na plechu potřeme rožšlehaným vejcem a do jejich středů umístíme 1/4 lžičky povidel.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15-20 minut dozlatova. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.TIP: Před vložením do trouby můžeme koláčky ještě posypat drobenkou.