Před podáváním ještě jemně pocukrujeme.
Ivana Bartušková, Bítovčice
Ingredience
- Těsto:
- 500 g polohrubá mouka
- 100 g cukr moučka
- 1 vanilkový cukr
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- špetka soli
- 200 ml mléko
- 1 kostka droždí
- 120 g olej
- 3 žloutky
- Tvarohová náplň:
- 2 ks tvaroh
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 1 lžíce máslo
- ovoce na ozdobu
- Drobenka:
- 60 g tuk
- 60 g cukr moučka
- 90 g polohrubá mouka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do mísy nasypeme polohrubou mouku, cukr a vanilkový cukr. Přidáme nastrouhanou kůru z citronu a špetku soli. Do hrnku dáme trochu mléka, lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek, který pak vlijeme do mísy s moukou. Přidáme olej, žloutky a zbylé mléko. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme přibližně hodinu v teple kynout.
-
Zatím si připravíme smícháním surovin tvarohovou náplň. Na drobenku rozpuštěný tuk smícháme s moukou a cukrem.
-
Pak dáme těsto na vál a děláme bochánky. Každý rukou roztáhneme do tvaru koláčku. Potřeme je tvarohovou náplní, poklademe ovocem (borůvky, rybíz, jahody) a posypeme drobenkou. Pečeme při 200 °C dozlatova.