Jahody se žervé ochuceným pomerančem a cukrem vykouzlí dokonalý dezert. Ocení ho děti, stejně jako vaši hosté při nedělním obědě.
Suroviny
Postup
Mouku, cukr, máslo a špetku soli dejte do nádoby kuchyňského robotu, přístroj zapněte a nechte pracovat, dokud se směs nepodobá hrubé strouhance. Robot překryjte utěrkou, protože z mouky se v první fázi (než se spojí s máslem) hodně práší.
Nechte zapnuté, přidejte vajíčko a případně trochu ledové (!) vody (nemělo by jí být více než 80 ml) a třete, až se hmota začne spojovat.
Pak těsto vyklopte na pomoučněný vál a lehce, ale dokonale jej prohněťte. Dejte na půl hodinky odpočinout do chladničky.
Troubu předehřejte na 180 °C.
Těsto vyjměte z chladničky a na pomoučněném válu ho vyválejte na tloušťku 4 milimetrů, zároveň tak, aby bylo v průměru o čtyři centimetry širší než třiadvaceticentimetrová kulatá forma. Těstem formu vyložte a ostrým nožem odřízněte okraje. Přikryjte potravinovou fólií a opět vložte na půlhodinku do chladničky.
Poté vyndejte, odstraňte fólii, dno propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a zatěžkejte fazolemi (pečicími nebo normálními).
Pečte 15 minut, pak sejměte papír, teplotu snižte na 160 °C a dopečte dalších deset minut, až těsto zezlátne. Vyndejte z trouby a potřete rozšlehaným vajíčkem (zabrání, aby těsto náplní rozměklo, naopak je krásně zapečetí) a dejte na dvě minuty péct.
Nechte vychladnout a mezitím si připravte náplň: žervé, cukr, pomerančovou kůru i šťávu smíchejte do hladkého krému. Naplňte jím koláč a na něj dejte jahody. Buď celé jako na protější stránce, nebo je můžete rozčtvrtit jako na obálce Apetitu.
Jahodovou marmeládu dejte do rendlíku se třemi lžícemi studené vody a zahřívejte, dokud se úplně nespojí, pak směsí polejte jahody. Podle chuti můžete posypat pistáciovými oříšky.