Vypadá složitě, ale je snadný a chutný.
Martina Sklenářová, Vysoké Mýto
Ingredience
- Linecké těsto
- 300 g hladká mouka
- 100 g cukr moučka
- 1 vanilkový cukr
- 250 g máslo
- 1 žloutek
- Domácí povidla
- 5 kg švestky
- 1 kg cukr
- 1/8 l ocet
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Suroviny na těsto smícháme. Těsto necháme 30 minut odležet v chladu. Ze 3/4 těsta vyválíme placku a dáme ji do formy vymazané máslem. Potřeme ji povidly a ze zbytku těsta utvoříme proužky‚ z nichž uděláme mřížku. Pečeme při 180 °C 25 minut.
-
Švestky umeleme na strojku‚ dáme je na plech s cukrem a octem a necháme den odpočinout. Pak je v troubě odpařujeme 2,5 hodiny, až je hmota hustá. Dáme do sklenic a sterilujeme při 170 °C 25 minut.