Snadný a ze stolu mizí jako první.
Petra Šimonová, Brno
Ingredience
- Korpus:
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 70 g krystalový nebo třtinový cukr
- 100 g kokos
- 50 g celozrnná strouhanka
- máslo a trochu strouhanky na vymazání formy
- Krém:
- 250 ml smetana ke šlehání 33%
- 1 vanilkový cukr
- 1 ztužovač šlehačky
- Zdobení:
- čokoládové hobliny nebo čokoládová poleva
- 2 banány
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z vajec oddělíme žloutky a bílky. Z bílků si ušleháme tuhý sníh. Do vyšlehaného sněhu začneme pomalu vkládat ostatní suroviny. Nejdříve lehce zamícháme 1 vanilkový cukr, poté přidáme krystalový nebo třtinový cukr, 4 žloutky. Kokos a strouhanku nejprve smícháme společně a posléze lehce vmícháme do těsta.
-
Připravíme si vymazanou a vysypanou dortovou formu. Připravené těsto do ní nalijeme a dáme péct do vyhřáté trouby na 175 °C. Smetanu smícháme s 1 vanilkovým cukrem a ztužovačem šlehačky a vyšleháme tuhý krém.
-
Vychladlý korpus vyndáme z formy a po všech stranách ho pomažeme krémem. Pomazané strany dortu posypeme kokosem. Na horní stranu naskládáme nakrájené banány a pokapeme čokoládovou polevou nebo posypeme čokoládovými hoblinami. Hotový dort vložíme do lednice asi na 2 hodiny.