Ingredience
- 200 g hrubá mouka
- 160 g hladká mouka
- 1 ks kypřící prášek
- 260 g cukr krupice
- 300 ml kefír
- 120 ml olej
- 3 ks vejce
- dle potřeby tuk na vymazání formy
- dle potřeby mouka hrubá na vysypání formy
- 400 g borůvky
- 90 g mouka hrubá
- 70 g cukr krupice
- 70 g máslo
- dle potřeby cukr moučkový
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Obě mouky smícháme s práškem do pečiva, s cukrem, kefírem, olejem a vejci. Velký plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a nalijeme na něj těsto. Na těsto potom rovnoměrně nasypeme opláchnuté borůvky.
-
Z hrubé mouky, cukru a másla připravíme drobenku, kterou rovnoměrně koláč posypeme.
-
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 45 minut.
-
Před podáváním koláč ještě lehce poprášíme cukrem a ozdobíme lístky máty nebo meduňky. Kdo chce, dá si na něj šlehačku.
Rady šéfkuchařky Lucie VolemanovéPokud na přípravu koláče použijete mražené borůvky, obalte je v moučkovém cukru, pak tolik neklesnou.