Lehký, svěží dortík s příchutí kávy.
Jana Šerháková, Blížkovice
Ingredience
- 1 balení polomáčené sušenky mléčné
- 100 g piškoty
- 120 g máslo
- 1 balíček želatiny v plátcích
- 100 ml instantní káva (silná)
- 200 g pomazánkové máslo bez příchutě
- 250 g tvaroh polotučný
- 400 ml smetana na šlehání
- 100 g moučkový cukr
- 1 lžička granko na ozdobu
- hobliky z hořké čokolády na ozdobu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Polomáčenky a piškoty rozdrtíme a směs smícháme s rozpuštěným máslem. Dno dortové formy si vyložíme pečícím papírem a sušenkovou směs pořádně upěchujeme. Korpus dáme ztuhnout do ledničky.
-
Uvaříme si silnou instantní kávu, kterou necháme vychladnout. Želatinové plátky připravíme podle návodu. Mezitím smícháme tvaroh, pomazánkové máslo a moučkový cukr. Do směsi přidáme i želatinu a vychlazenou kávu. Nakonec ušleháme šlehačku (pouze 200 ml), kterou opartně přimícháme k ostatním ingrediencím. Krém naneseme na korpus a dort uložíme v ledničce do druhého dne.
-
Druhý den před podáváním ušleháme zbylou šlehačku s trochou cukru a naneseme ji na dort. Dort opatrně přendáme na servírovací tác a dozdobíme ho. Dort můžeme posypat grankem, vidličkou vytvořit vlnky ve šlehačkové vrstvě a pomocí škrabky na brambory vyrobíme z čokolády hoblinky.