Vynikající dezert k odpolední kávičce.
Veronika Füllová, Chlumec nad Cidlinou
Ingredience
- Kávové těsto:
- 6 ks vejce
- 240 g krystalový cukr
- 200 g hladká mouka
- 2 lžíce mletá káva
- 15 g prášek do pečiva
- 1 lžíce olej
- 1 lžíce voda
- Karamelový krém:
- 200 g krystalový cukr
- 20 g vanilkový cukr
- 1 lžička instantní káva
- 250 ml smetana ke šlehání
- 100 g máslo
- 1 lžíce kakao
- Poleva:
- 125 g máslo
- 100 g cukr moučka
- 20 g kakao
- 1 lžíce solamyl
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Vařečkou přimícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a kávou. Nakonec jemně vmícháme olej a vodu. Těsto rozdělíme na 2 plechy, vyložené pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 8-15 minut.
-
Krystalový cukr rozpustíme na mírném ohni na zlatohnědý karamel. Opatrně, abychom se neopařili, nalijeme smetanu, přidáme vanilkový cukr, instantní kávu a máslo. Mícháme do úplného rozpuštění. Necháme poté vychladnout v ledničce a druhý den šleháme se změklým máslem.
-
Jeden kávový plát natřeme 2/3 vyšlehaným krémem a přiložíme druhý plát. Zbylý krém natřeme na vrch. Dáme ztuhnout do chladu.
-
Na polevu si dáme pozvolna rozpustit máslo. Přisypeme prosátý cukr, kakao a solamyl. Mícháme, dokud se ingredience nespojí v hladkou polevu. Poté polevu rozetřeme nožem na ztuhlé řezy a posypeme cukrářskými kuličkami. Po ztuhnutí můžeme krájet a servírovat.