Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čajová vejce
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.4/5 Počet hodnocení: 16
Do 10 minut Velmi snadné Na 6 vajec

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 956 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 10 g
Tuky 66 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čajová vejce čcha-jie-tan jsou vyhlášenou čínskou pouliční pochoutkou. „Je to má oblíbená pochoutka z dob, kdy jsem žila v Číně. Recept je velmi snadný, a navíc mu efektní mramorování dává orientální šmrnc,“ napsala nám Ester Kadlecová. 

Suroviny

vejce 6 ks
Na nálev
sójová omáčka tmavá 2 PL
sójová omáčka světlá 2 PL
koření pěti vůní 1 PL
čaj 1 PL
sypaný černý

Postup

1

Vejce uvařte v osolené vodě naměkko (cca 2–3 minuty od bodu varu), zchlaďte pod studenou vodou a nechte vychladnout.

2

Suroviny na nálev smíchejte se 750ml vody.

3

Vychladlá vejce opatrně naklepejte, aby skořápka jemně popraskala po celém obvodu (nesmí se odlupovat!), a vložte do nálevu (pohlídejte, aby vajíčka byla úplně ponořená, mají totiž tendenci plavat a vykukovat nad hladinu). Nechte pozvolna vařit na mírném ohni 1 hodinu.

4

Vejce v nálevu nechte i vychladnout a macerujte do druhého dne.

5

Vejce vyjměte z nálevu, opatrně oloupejte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na klasický recept se běžně používá aromatické koření, sójová omáčka a sypaný černý čaj. Typickým kořením k dochucení čajových vajec je koření pěti vůní wu-siang-fen – směs mletého sečuánského pepře, badyánu, hřebíčku, fenyklu a skořice. Co se týká čaje, nejčastěji se k dochucení používá čaj pu’er (fermentovaný čaj z provincie Jün-nan), ale postačí jakýkoli sypaný černý čaj chung-čcha. Pokud byste si chtěli udělat svůj vlastní nálev, můžete místo koření pěti vůní použít kůru z 1 mandarinky, celou skořici, 3 kousky badyánu, několik kuliček černého nebo bílého pepře (popřípadě můžete dochutit i lžičkou mletého zázvoru). 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč