Tohle je důkaz, že sladké bezé a opravdická šlehačka k sobě navždy patří. Ochucení je jen na vás – zrnková káva je klasika.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Bílky se špetkou soli rozšlehejte do řídké pěny, postupně zašlehejte cukr a našlehejte pevný sníh (ale nepřešlehejte, aby bylo bezé nadýchané). Vmíchejte prosátou mouku a ořechy.
Hmotu rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a přes sítko poprašte moučkovým cukrem. Pečte 10–15 minut do světle růžova (kdybyste těsto přepekli a vysušili, lámalo by se).
Plát těsta překlopte na podložku – buď pečicí papír poprášený moučkovým cukrem, nebo čistou utěrku. Stáhněte papír z pečení a pomocí podložky zabalte po delší straně do rolády a nechte vychladnout. Smetanu ušlehejte s cukrem na tuhou šlehačku a vmíchejte kávu.
Roládu rozbalte, odstraňte utěrku, potřete šlehačkou a opět srolujte. Zabalte do alobalu či fólie a dejte ztuhnout minimálně na hodinu do chladničky. Krájejte ostrým zoubkovaným nožem.
TIPY & TRIKY
Utěrku a pečicí papír pod roládou můžete navlhčit, papír z pečení půjde líp stáhnout.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Ach, káva! 34 receptů, které vás nakopnou(34 receptů)
- Retro dezerty: 18 nejlepších receptů od obližprstu po žloutkové řezy(18 receptů)
- 27 dezertů pro opravdové milovníky kávy(27 receptů)
- Jak na krémové rolády: 26 nejlepších receptů(29 receptů)
- Socialistické dezerty, které si svou slávu udržely dodnes(18 receptů)
- 40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit(40 receptů)