Výborný lehký koláč, který hned zmizí. Lze udělat bezlepkovou variantu, kdy místo polohrubé mouky použijeme kukuřičnou nebo pohankovou.
Kateřina Marunová, Štěnovice
Ingredience
- 50 g polohrubá mouka
- 1 lžíce kypřící prášek
- 10 ks vejce
- 290 g cukr krystal
- 1 vanilkový cukr
- 500 ml smetana na šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- 4-5 lžic švestková povidla
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Dvě vejce, 8 žloutků, 80 g krystalového cukru a 1 vanilkový cukr šleháme 20 minut do husté pěny. Potom jemně zapracujeme mouku s kypřícím práškem. Z 8 bílků a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh.
-
Plech vyložíme papírem na pečení a cukrářským nářadím na něj vedle sebe střídavě vytlačujeme pásy těsta a sněhu. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 185 °C v elektrické a při 160 °C v horkovzdušné troubě 18 - 20 minut.
-
Upečený vychladlý plát rozřežeme na dvě poloviny. Jednu natřeme švestkovými povidly a šlehačkou vyšlehanou se ztužovačem.
-
Zakryjeme druhou polovinou plátu a posypeme práškovým cukrem.