Úžasně vláčný domácí medovník.
Lucie Strakošová, Trnávka
Ingredience
- 3 ks vejce
- 400 g hladká mouka
- 300 g cukr krupice
- 1 lžička jedlá soda
- 250 g hera
- 3 polévkové lžíce tmavý med
- 300 g máslo
- 1 plechovka zkaramelizované kondenzované mléko
- hrst vlašské ořechy
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Připravíme si vodní lázeň - do kastrolu nalijeme vodu, na něj postavíme ohnivzdornou misku a přivedeme k varu. V misce rozpustíme heru, vyklepneme vejce, přidáme med a mícháme. Postupně přidáváme všechny další ingredience, až vznikne husté lepkavé těsto, které za stálého míchání necháme asi 10 minut provařit. Odstavíme a necháme schladnout.
-
Těsto rozdělíme na tři díly, každý natřeme na plech vyložený pečícím papírem ( ne až úplně k okrajům) a dáme péct do trouby předehřáté na 150 °C. Pečeme asi 8 minut.
-
Po vychladnutí ze všech placek ořízneme okraje, aby měly stejnou velikost a odložíme je stranou, na ozdobu.
-
V misce ušleháme změklé máslo se zkaramelizovaným mlékem (dá se už koupit hotové). Krém natřeme na placky, trošku si odložíme na potření boků, každou rozřízneme podélně napůl a poskládáme na sebe.
-
Okrájené kousky umeleme spolu s několika vlašskými oříšky najemno a povrch posypeme. Dáme do druhého dne uležet do lednice.