Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.6/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Velmi snadné na 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3867 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 426 g
Tuky 219 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Karamel voní navinule hořkosladce, leckdy chutná po mandlích, na jazyku se jen rozplývá a krásně se táhne...

Suroviny

mouka 160 g
(80 g špaldové, 80 g hladké bílé pšeničné)
olej 25 g
panenský (řepkový, slunečnicový, olivový)
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
rum 1 PL
lze vynechat
Na karamel
zlatý sirup 1 PL
funguje i agávový sirup
solené (nebo obyčejného másla a 2 špetky soli)
hustý
Na polevu
tmavá čokoláda 100 g
olej 1 PL
neutrální chuti (slunečnicový, řepkový)

Postup

1

Zpracujte suroviny na těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte hodinu odležet v lednici

2

Troubu rozehřejte na 180 ºC. Formu o velikosti 15 x 20 cm vyložte papírem na pečení a těsto ve stejnoměrné výšce napěchujte do formy. Propíchejte ho vidličkou a pečte asi 20 minut. Pak nechte vychladnout.

3

Do hrnce se silným dnem nalijte 50 ml vody, přidejte cukr a sirup. Na mírnějším plameni vařte, dokud se cukr nerozpustí. Můžete občas promíchat vařečkou. Až se cukr rozpustí (objeví se bubliny), odložte vařečku, ztlumte oheň na minimum a vařte do lehce tmavší zlatohnědé barvy. Hrnec můžete občas vzít do rukou a zakroužit s ním, ale rozhodně karamel nemíchejte! Stáhněte ze sporáku a metličkou přimíchejte máslo se solí a smetanu. Pracujte opatrně, hmota může vypěnit! Míchejte dohladka a nechte zchladnout. Karamel i těsto můžete připravit den předem a uchovat v lednici.

4

Tmavou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni s olejem. Na upečené těsto pokojové teploty rozetřete karamel a na něj nalijte čokoládovou polevu. Řezy nechte ztuhnout v lednici a krájejte je ve formě, aby karamel příliš nevytékal do stran.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč