Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablkový závin z jogurtového těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 209
Do 90 minut Velmi snadné na 3 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5384 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 634 g
Tuky 280 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablkový závin z jogurtového těsta budete péct znovu a znovu… Navíc na recept nepotřebujete váhu – nejedná se sice o klasický hrníčkový recept, ale jako měrné jednotky jsme zvolili běžné domácí náčiní nebo rovnou celé balení. Ještě teplý závin z jogurtového těsta je doslova symfonií pro vaše chuťové pohárky. Až recept na jablkový štrúdl vyzkoušíte, pochopíte o čem mluvíme.

Suroviny

máslo 250 g
jogurt bílý 1 kelímek
170 ml
jablko 10 ks
středně velká
sušené brusinky 1 hrst
propláchnuté
mletá
rozpuštěné
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 170–180 °C.

2

Smíchejte prosátou mouku (trochu si nechte na podsypání), máslo nakrájené na plátky a jogurt a vypracujte hladké pružné těsto.

3

Zabalte ho do fólie a nechte v lednici 20 minut odpočinout.

4

Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nahrubo nastrouhejte.

5

Těsto rozdělte na 3 díly a každý postupně vyválejte na pomoučněné pracovní ploše na obdélníkový plát o délce plechu a šířce asi 20 cm.

6

Střed plátu nechte o něco silnější než okraje a po délce na každý plát naneste třetinu jablek, posypte je částí ořechů, brusinek, vanilkového cukru a skořice.

7

Delší okraje přehněte přes jablka a konce závinu spojte a ohněte dolů. Záviny opatrně přeneste na plech vyložený papírem na pečení a potřete polovinou rozpuštěného másla.

8

Pečte dozlatova a křupava asi 35–45 minut.

9

Plech vyjměte z trouby a záviny ihned ještě jednou potřete zbylým máslem – těsto je pak ještě křupavější a jemnější.

10

Nechte trochu vychladnout, pak jablečné záviny pocukrujte a nakrájejte.
 
CHYTRÉ RADY NAVÍC:
Nemáte-li chuť nebo čas dělat se se závinem, těsto pouze rozdělte na poloviny, rozválejte, mezi dvě vrstvy naneste náplň z jablek a dejte péct.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Komentáře

09.03.2016 11:46

Prosím do těsta se opravdu nedává ani trochu prášku do pečiva? Díky za odpověď.

09.03.2016 16:15

Ne, do těsta se prášek opravdu nepřidává. V tomto druhu těsto naprosto ztrácí svůj účel (nakypření).
Držím palce, ať se závin podaří,
Martina

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč