Ingredience
- 500 g mouka hladká
- 500 g mouka polohrubá
- 200 g hera
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 1 lžička sůl
- 500 ml mléko
- 40 g droždí
- 50 g cukr krupice
- 1 cukr vanilkový
- na posyp mák nemletý
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z droždí, špetky cukru a mléka připravíme kvásek.Do mísy si připravíme mouku‚ cukr‚ vejce‚ sůl‚ přidáme kvásek, rozpuštěný tuk a vlažné mléko. Uhněteme těsto a necháme necelou hodinu kynout.
-
Z těsta pomocí lžíce uděláme malé bochánky‚ ze kterých si rukou vytvarujeme delší provaz (asi 15 cm) a motáme malé jidáše. Dáváme je na vymazaný plech‚ potřeme žloutkem a posypeme mákem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.