Ingredience
- Těsto:
- 1 vejce
- 250g mouka hladká
- 100g cukr moučkový
- 1 žloutek
- 2 lžíce mléko
- trochu citrónová kůra
- Ostatní:
- 120g marmeláda jahodová
- 50g cukr krupice
- 2 tvaroh tučný 250 g
- 150g máslo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mouku smícháme s cukrem. Máslo vyndáme z lednice a ještě tuhé je nastrouháme do směsi (těsto je pak mnohem křupavější). Přidáme vejce, žloutek, mléko a přisypeme lžičku citronové kůry.
-
Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme je v lednici odležet alespoň 2 hodiny.
-
Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále. Připravíme si dobře vymazanou a hrubou moukou vysypanou formu, do které těsto přeneseme. Přebytky těsta odkrojíme a uschováme.
-
Dno těsta propícháme vidličkou a pomažeme jahodovými povidly. Nahoru na povidla naneseme tvaroh smí-
chaný s cukrem.
-
Nakonec ze zbylého těsta vyválíme tenké proužky a vytvoříme na koláči pravidelnou mřížku.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 20–30 minut.