Je to velmi jednoduchý a přitom osvědčený recept. Jakmile na zahradě začne dozrávat ovoce, hned po něm sáhnu.
Eliška Nováková, Opava
Ingredience
- 5 vejce
- 200 g cukr krupice
- 4 lžíce voda
- 200 g hladká mouka
- 4 lžíce máslo
- na vymazání máslo a polohrubá mouka
- 12 ks meruňky
- cukr moučka na posypání
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vejce vyšleháme s cukrem elektrickým šlehačem do husté pěny, až pěna zesvětlá a začne dělat puchýřky. Pak přidáme čtyři lžíce horké vody a ještě společně chvíli prošleháme. Nakonec vmícháme hladkou mouku a teplé rozpuštěné máslo.
-
Pekáček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou nebo ho pouze vyložíme pečicím papírem. Nalijeme do něj těsto, rozhrneme ke krajům a poklademe půlkami meruněk, které jsme předem dobře omyli, rozpůlili a zbavili pecek. Meruňky klademe na těsto řeznou plochou dolů. Mezi meruňky můžeme přidat i jiné sezonní ovoce, například jahody, třešně a podobně.
-
Pekáček vložíme do předehřáté trouby a pak pečeme při 180 °C přibližně 20 minut do zezlátnutí. Po vyjmutí z trouby bublaninu nakrájíme na stejně velké čtverce. Před podáváním je posypeme moučkovým cukrem a můžeme je také ozdobit kousky čerstvých meruněk.