Reklama
Jarní dort s citrónovým krémem
Fotogalerie:
 

Jarní dort s citrónovým krémem

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Zahrady a parky rozzářily voňavé barevné květy a svěží zeleň mladé trávy. Ani na slavnostním stole by květiny neměly chybět, proč si je nevychutnat i prostřednictvím dezertu.

Robert Nerad

Ingredience

  • 6 vajec
  • 120 g cukru moučky
  • 180 g hladké mouky
  • 40 g oleje
  • Na krém:
  • 4 citrony
  • 245 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 130 g másla + 200 g másla na dokončení
  • Na dozdobení:
  • 500 g fondánu nebo marcipánu
  • potravinářské barvivo žluté a zelené
  • žluté cukrové kuličky

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

110 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Oddělíme žloutky a bílky a z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem. Sníh vmícháme do žloutků a lehce přimícháme mouku a nakonec postupně i olej. Těsto nalijeme do dortové formy, dáme do trouby a pečeme asi 45 minut.

  2. krok2

    Mezitím si připravíme krém. Ze dvou citronů nastrouháme kůru, ze všech vymačkáme šťávu. Do rendlíku dáme 130 g másla, cukr a citronovou šťávu a kůru a vše za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Pak necháme vychladnout.

  3. krok3

    Vychladlou směs přendáme do nerezové misky, přidáme k ní prošlehaná vejce a misku postavíme nad páru (obr. A). Krém mícháme nad párou do zhoustnutí (asi 20 minut). Hotový krém necháme vychladnout a poté jej prošleháme se zbylým změklým máslem.

  4. krok4

    Vychladlý dortový korpus překrojíme a potřeme většinou krému (obr. B). Poté krém naneseme i ze stran a shora. Dort dáme do lednice na půl hodiny vychladit. Dvě třetiny fondánu obarvíme nažluto, vyválíme a dort jím překryjeme. Strany uhladíme a rádýlkem odkrojíme přebytečné části.

  5. Část zbylého fondánu obarvíme nazeleno a pomocí lisu na česnek vytlačíme „trávu‘‘  (obr. C). Zbylý bílý fondán vyválíme a vykrojíme z něj květiny (obr. D). Dozdobíme je žlutou cukrovou kuličkou. Dort dozdobíme fondánovou trávou a květinami.

Tip redakce

Citronový krém neboli Lemon curd lze koupit už hotový v prodejnách Marks & Spencer.

Pošli recept! 5/2017 (20.4.2017)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Čokládový koláč s hruškou

Čokládový koláč s hruškou

Podle receptu Jany Lipové z Prahy
Sladký život /17.08.18
Eskymo řezy

Eskymo řezy

Markéta Žáková, Zlín

Sladký život /17.08.18
Nektarinkový cheesecake

Nektarinkový cheesecake

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /17.08.18
Mozaiková maxičokoláda

Mozaiková maxičokoláda

Kateřina Gajová, Brno

Sladký život /17.08.18
Rumové kynuté koláče

Rumové kynuté koláče

Jitka Skálová, Rakovník

Sladký život /16.08.18
Madlenky s perlou

Madlenky s perlou

Olga Pysarenko, Praha

Sladký život /16.08.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD_08_Rajcata_cukety_a_papriky

Rajčata, cukety

Velmi často se setkáváme s názorem, že zelenina patří do salátů nebo jako obloha či příloha k masu. Tak to ale opravdu nemusí být! Můžeme si z ní připravit vydatný hlavní chod, masem ji naopak jen doplnit, ale dokonce se z ní dá upéct i chutný dezert. Nevěříte? Jen čtěte dál, vyzkoušejte lákavé recepty od našich čtenářů a přesvědčte se sami.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama