Ingredience
- 1 máslo
- 250 g cukr pískový
- 250 ml mléko
- 7 vejce
- 7 lžic cukr krupice
- 7 lžic mouka hladká
- želatina
- 1/2 prášek do pečiva
- jahody
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Ručním šlehačem ušleháme bílky. Jakmile trochu ztuhnou, přidáváme postupně cukr krupici a stále šleháme. Až je sníh pěkně tuhý, přidáme žloutky a znovu zašleháme. Do tohoto základu přidáme hladkou mouku a lehce promícháme. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny a jakmile začne povrch růžovět, zkoušíme špejlí, jestli už je upečeno. Necháme zchladnout, vyklopíme.
-
Na krém si rozmícháme změklé máslo s jedním vejcem a 20 dkg cukru. Dáme ohřát mléko, vmícháme cukr, vejce a mouku. Zahříváme za stálého míchání až do zhoustnutí - nesmí se vařit. Tento krém po vychladnutí přidáme k máslovému základu. Podle chuti přidáme lžíci rumu, čokoládové vločky nebo džem.
-
Vychladlý moučník dvakrát rozkrojíme. Rozkrojenou stranu potřeme džemem a krémem. Nahoru natřeme taky trošku džemu a krému. Když krém ztuhne, poklademe dort ovocem. Zalijeme želatinou. Boky posypeme kokosem, vršek dozdobíme. Tento osvědčený dort je příjemně vláčný a děti ho zbaští opravdu během chvilky.