Osvěžující letní dezert vhodný i pro děti. Nejen skvěle vypadá, ale i chutná.
Jana Mrázková, Bystřice
Ingredience
- 160 g mouka polohrubá
- 8 ks vejce
- 170 g cukr krupice
- 1 lžíce kakao
- Krém :
- 350 g jahody mražené
- 1 a 1/2 ks jahodový pudink
- 100 g cukr moučkový
- 125g - půlka kostky máslo na krém
- voda
- Na ozdobu:
- čerstvé jahody
- čokoláda rozpuštěná na přestříkání
- želatina červená v prášku
- mátové lístky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vejce si rozklepneme a rozdělíme na bílek a žloutek. Ve vhodné nádobě si ušleháme bílky za postupného přidávání krupicového cukru. (Nádoba nesmí být mastná, aby se nám bílky mohly vyšlehat. Postupně přidávaný cukr nám zaručí objemnější a lépe ušlehaný sníh). Sníh nesmíme přešlehat. Poté do něj lehce přišleháme žloutky. Hmotu si rozdělíme do dvou nádob. Do jedné prosejeme polovinu mouky a lehce ji tam promícháme. Do druhé nádoby si prosejeme mouku smíchanou s kakaovým práškem. Hmoty nalijeme do připravených a lehce olejem vymazaných tvořítek.Tip: Olej ve spreji je skvělým pomocníkem.. Každou hmotu naplníme do pěti srdíček. Pečeme při 190-210 °C. Doba pečení je kolem 10-15 minut. Necháme vychladnout.
-
Jahody si necháme rozmrznout. Rozmražené je předáme do půllitru a doplníme zbytek vodou tak, aby byl půllitr plný. Do této směsi přimícháme jeden a půl balíčku jahodového pudingu. Dobře rozmícháme. Přelijeme do hrnce a vaříme na vodní lázni. Dobře povaříme, aby nebyl cítit škrob. Necháme vychladnout. V misce si protřeme cukr s máslem. Postupně přidáváme uvařenou směs. Prošlehneme pár minut.
-
Vychladlá srdíčka prokrojíme a naplníme krémem. Na nastříkaný krém položíme nakrájené plátky jahod.Srdíčka přiklopíme. Ale každé jinak když máme dole tmavý korpus tak nahoře přiklopíme světlím a obráceně.Přestříkáme čokoládou a můžeme je ještě ozdobit krémem. Ozdobíme plátky čerstvých jahod a lístkem máty. Jahody potřeme želatinou. Necháme zatuhnout a můžeme podávat.