Sladká tečka na závěr pracovního týdne, kterou můžete následující den dojíst k snídani.
Suroviny
Postup
Jáhly několikrát spařte vroucí vodou.
Do hrnce vlijte mléko a vsypte jáhly a přidejte špetku soli. Přiveďte k varu, vařte 5 minut, pak stáhněte z plotny, přiklopte a nechte pod poklicí 15 minut dojít – jáhly by měly být úplně měkké a tekutina by se měla vsáknout.
Nechte mírně vychladnout a potom do nich vmíchejte žloutky.
Bílky šlehejte do sněhu a postupně, po lžících do nich zašlehávejte cukr. Sníh potom jemně vmíchejte do jáhel.
Nižší pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno rozetřete vrstvu jahelné směsi a potřete ji hruškovými povidly.
Na povidla navrstvěte druhou a větší část jahelné kaše. Jablka rozkrojte, vyjměte jádřince a nakrájejte na plátky tak, aby držela pohromadě. Nakrájené poloviny jablek zatlačte do kaše, poklaďte tenkými plátky másla a dejte péct na 180°C asi 40 minut.
Pocukrujte, zakápněte medem nebo jiným sirupem a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte čas a chcete jahelník vymazlit, vyměňte povidla za jablíčka nakrájená na kostičky o hraně zhruba 1cm, krátce opečená/podušená na másle s trochou cukru. Jestli chcete jahelník sytější, vmíchejte před sněhem do jáhel navíc 1 vaničkový tvaroh, oslazený a promíchaný s 1 žloutkem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů)