Výborný dezert na slavnostní tabuli.
Olga Tůnová, Želetava
Ingredience
- 250-500 ml suché červené víno
- 200 g cukr krupice
- 1 sáček vanilkový cukr
- 2 svitky skořice celá
- 6 ks jablka
- 1 kelímek zakysaná smetana
- 2 lžíce cukr moučka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
V hrnci smíchejte víno, cukr a skořici. Zahřívejte za stálého míchání na středním plameni asi dvě minuty, dokud se cukr nerozpustí. Pak do hrnce narovnejte oloupaná jablíčka, nakrájená na čtvrtky nebo na kroužky.
-
Až se vinná směs začne vařit, stáhněte plamen a nechte vařit do změknutí. Během vaření je můžete občas obrátit.Vyndejte jablka z hrnce, rozdělte na dezertní talíře a nechte trošku zchladnout.
-
Mezitím přiveďte zbytek vinné směsi k varu. Za občasného míchání vařte asi deset minut, dokud sirup mírně nezhoustne. Přelijte jablka tímto sirupem, ozdobte zakysanou smetanou, kterou jste smíchali s moučkovým cukrem. Skvěle chutnají také s vanilkovou zmrzlinou.