Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perník
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 427
Do 75 minut Velmi snadné Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6016 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 677 g
Tuky 298 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vzpomínáte na vláčný perník potřený domácím džemem a politý čokoládou, který vám pekla babička? Tak tohle je přesně on! Recept na hrníčkový perník je jednoduchý, obejdete se totiž bez kuchyňské váhy – na odvažování vám bude stačit klasický hrnek o objemu 250 ml. A výsledek? Dokonalý! Zkrátka buchta na plech jako vystřižená ze vzpomínek. Tenhle perník musíte zkusit.

Suroviny

rostlinný olej 1 hrnek
vejce 2 ks
mléko 2 hrnky
kypřicí prášek do perníku 1 ks
NA DOKONČENÍ
džem
jahodový, malinový či meruňkový
tmavá čokoláda 100 g
nalámaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 °C. Plech o rozměrech 25 x 40 cm vyložte pečicím papírem.

2

Všechny suroviny na perník dobře promíchejte, vlijte na připravený plech, uhlaďte a pečte asi 40 minut, nebo až když do těsta zapíchnete špejli a vytnáhnete ji suchou.

3

Horký perník potřete džemem a nechte vychladnout.

4

Čokoládu s máslem nechte rozpustit nad vodní lázní, promíchejte a natřete na perník. Perník podávejte nakrájený na řezy.

POZNÁMKA REDAKCE
K odměřování surovin použijte hrnek o objemu 250 ml.

NĚCO NAVÍC
Džemem nemusíte potírat jen povrch perníku. Pokud máte rádi klasiku, perník jednou vodorovně prokrojte, spodní díl potřete džemem a přiklopte horním dílem. Čokoládu můžete na závěr ještě posypat strouhaným kokosem nebo nasekanými ořechy. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Komentáře

15.03.2023 17:02
Výborný recept - mně se nesrazil a je moc dobrý, ale peče ho i moje maminka, která ho pekla již několikrát a jednou se jí také srazil bohužel. Stejná trouba, stejný postup:-(
13.09.2022 22:45
Super recept. To je asi první perník, který se mi fakt povedl. Už budu dělat jen tento 👍
17.02.2022 11:46
Dobrý den, úžasný recept, skvělý recept na skvělý perník. Jsem muž dělal sem přesně podle receptů a je moc chutný kdybych mohl přiložit foto jako důkaz bylo by to fajn . Bohužel se musíte spokojit s nadšením jaký z toho mám . Za mě 10 z deseti 🌟
25.01.2022 14:19
Perník se úplně srazil, recept jsem dodržela 100%, z trouby nevybdala předčasně 😔
07.02.2022 13:39

Dobrý den,
to nás moc mrzí. Věříme, že jste vše dodržela! Bohužel takhle na dálku se špatně soudí, co přesně se mohlo stát. Jak jsme psali výše, nejčastější příčinou je teplotní šok (tedy velký rozdíl mezi teplotou v troubě a v místnosti). K lehkému „sednutí“ pečeného dezertu dojde vždy a je to přirozený jev, ale pokud se naprosto srazí, je něco špatně. Zvlášť pokud se v troubě tvářil krásně nadýchaně. Musíme dodat, že délka pečení je vždy pouze orientační údaj, vždy je dobré dát na zkušenost s vlastní troubou a zkontrolovat propečení špejlí. Moc se nám také osvědčil teploměr do trouby, abychom si mohli být jistí, na jakou teplotu se moučník skutečně peče. Držíme palce, aby se podobné zklamání už neopakovalo. 

redakce Apetitu

13.10.2021 14:58

Dobrý den, paní Vetyšková,
mrzí nás, že perník nevyšel :-(. Doba pečení je vždy pouze orientační údaj, protože každá trouba peče maličko jinak. Tedy, píšeme maličko, ale odchylky mohou být obrovské. Vždy je tedy lepší řídit se vlastními zkušenostmi s troubou a dopu pečení přizpůsobit situace. Pokud koláč už na povrchu příliš tmavne a střed je stále syrový, přikryjte formu volně archem alobalu. Koláč se dopeče, ale povrch už nebude dál tmavnout. Doufáme, že zklamání už se nebude opakovat a držíme palce, ať se další koláč povede na výbornou :-).

Krásný den, redakce Apetitu

12.10.2021 23:11
Pekla jsem tenhle perník asi hodinu a stejně byl pořád syrový. Nevím, čím to je. Ale tenhle recept mi prostě nevyšel.
03.12.2019 16:20

Tento recept používám pokaždé, perník je vynikající. Akorát ho nechávám v troubě kratší dobu.

04.11.2019 08:52

Dobrý den, perník jsem dělala podle receptu, ale srazil se mi..můžete mi prosím poradit, v čem může být problém? :) Děkuji

05.11.2019 09:23

Dobrý den, paní Sloupová, moc nás mrzí, že se perník srazil :-(. Nejpravděpodobnější vysvětlení asi bude, že byl ještě trochu nedopečený (rozhodně ne syrový, už se tvářil upečeně, ale... zkrátka možná stačilo pár minut) a tak se po vytažení z trouby a "šoku" z chladnějšího vzduchu srazil. Pokud byl navíc džem, kterým jste ho potřela, zrovna vytažený z lednice, asi bylo neštěstí rychle dokonáno... Zkrátka bychom v tomhle případě vsadili na nešťastnou kombinaci okolností. Věříme, že příště už se povede na výbornou!

Držíme palce, redakce Apetitu

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč