Eliška Mazankievičová, Kroměříž
Ingredience
- KORPUS:
- 120 g hořké čokolády
- 120 g másla
- 160 g cukru krupice
- 6 vajec
- 40 g cukru moučky
- 80 g polohrubé mouky
- 50 g oloupaných mletých mandlí
- NÁPLŇ:
- 100 g cukru krupice
- 4 jablka
- 1/2 vanilkového lusku
- 200 ml vody
- 1/2 vanilkového pudinku
- 50 ml ořechového likéru
- 100 g meruňkového džemu
- DOHOTOVENÍ:
- 150 g marcipánu
- 200 g čokoládové polevy
- 30 g pražených mandlových lupínků
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Čokoládu rozpustíme s máslem a cukrem krupice ve vodní lázni, odstavíme z lázně, přidáme žloutky a vyšleháme na hustou pěnu. Z bílků a moučkového cukru ušleháme sníh.
-
Hmoty spojíme a vmícháme prosátou mouku a mandle. Před naplněním formu vysypeme moukou a naplníme. Pečeme v troubě při 180 °C asi 55 minut.
-
Po vychladnutí korpus vykrojíme z formy a prokrojíme na tři díly.
-
Náplň: cukr roztavíme v kastrůlku na světlý karamel, přidáme oloupaná nakrájená jablka, dřeň z lusku, 100 ml vody a krátce podusíme. Pudink rozmícháme ve zbylé vodě a vlijeme do jablek. Povaříme 2 minuty a ochutíme ořechovým likérem.
-
Jednu část korpusu potřeme džemem a 1/2 teplé jablečné náplně. Přiklopíme druhým dílem, potřeme džemem, jablkovou náplní a přikryjeme třetím dílem. Dort dáme asi na hodinu do chladničky. Potom si rozválíme kus marcipánu na tenkou vrstvu a dort potáhneme. Rozpustíme polevu a polijeme jí dort a strany obalíme v lupíncích. Ze zbylé marcipánové hmoty vymodelujeme malá jablíčka na ozdobu.