Jablečný cheesecake s karamelovou polevou.
Kateřina Telecká, Slaný
Ingredience
- 250 g sušenky BeBe club máslové
- 75 g máslo
- 1/2 lžičky mletá skořice
- Krém :
- 1 a 1/2 lžíce máslo
- 2 ks jablka
- 1 ks vanilkový cukr
- 1/2 lžičky mletá skořice
- 250g měkký plnotučný tvaroh
- 300g sýr Buko bez příchuti
- 100g hnědý cukr
- 2 lžíce kukuřičný škrob
- 4 vejce
- Poleva :
- 100 ml 30% smetana
- 50 g máslo
- 1/2 hrnku hnědý cukr
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Troubu rozehřejte na 150 °C. V pánvi rozpusťte máslo, přidejte oloupaná, jádřinců zbavená a na kostky nakrájená jablka, skořici a cukr. Smažte, až začnou jablka měknout (pozor, ať se nerozvaří na kaši!), pánev odstavte z ohně a jablka nechte zchladnout.
-
Do mixéru vsypte sušenky a skořici a rozmixujte na jemný prášek. Přidejte na kostky nakrájené máslo a ještě krátce promixujte, aby se směs spojila. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem a sypkou směsí na korpus pokryjte dno. Rukama ji dobře upěchujte a než připravíte náplň, dejte do lednice.
-
Elektrickým šlehačem nebo v mixéru promíchejte tvaroh, Buko, cukr a škrob. Po jednom zašlehejte vejce.
-
Korpus pokryjte kostkami jablek a zalijte tvarohovo-sýrovou nápní. Dort vložte do trouby a pomalu pečte 75 minut. Okraje hotového dortu jsou pevné a náplň uprostřed se lehce třese. Dort přikryjte potravinovou folií a nechte jej přes noc v ledničce, nejméně však 4 hodiny.
-
Máslo s cukrem rozpusťte v pánvi, přilijte smetanu a na mírném plameni vařte 5 minut bez míchání. Sejměte a nechte alespoň 20 minut zchladnout. Krém tím mírně zhoustne.
Před podáváním vyjměte dort z formy a přelijte polevou.