Ingredience
- Náplň:
- 1,5 kg jablka
- 100-150 g cukr krupice
- špetka skořice
- Těsto:
- 500 g mouka hladká
- 100 g hera
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 100 g cukr krupice
- špetka sůl
- 1/2 kostky droždí
- asi 200 ml mléko
- Ostatní:
- 100 g cukr krupice
- 100 g mouka hrubá
- 1 lžička hera
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve si připravíme náplň. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, podle chuti osladíme, přidáme skořici a chvilku povaříme. Necháme vychladnout a slijeme přebývající šťávu.
-
Připravíme si kvásek z droždí, poloviny mléka a lžíce cukru. Z mouky, cukru, špetky soli, vejce, žloutku, rozpuštěného tuku a připraveného kvásku zaděláme vlažným mlékem vláčné těsto. Necháme v teple asi půl hodiny vykynout.
-
Z vykynutého těsta tvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku, ze kterých válečkem vytvarujeme koláče, položíme je na pečicí papír na plech, dáme jablečnou náplň a posypeme žmolenkou. Koláč lze plnit také tvarohem, mákem nebo ořechy.)
-
Pečeme je v předehřáté troubě asi 15 minut.