Reklama
Italský rýžový koláč
Fotogalerie:

Italský rýžový koláč

Alice Svobodová

Litomyšl

Je příjemně vláčný, a i když je základ z obvykle trochu tužšího křehkého těsta, pochutnají
si na něm i babičky a dědečkové, kteří mají problém se zuby.

Alice Svobodová, Litomyšl

Ingredience

  • Křehké těsto:
  • 125 g máslo
  • 100 g cukr moučka
  • špetka soli
  • 225 g hladká mouka
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce mléko
  • trocha hladké mouky na vál
  • Náplň:
  • 2 ks vanilkový lusk
  • 325 g rýže
  • 3 lžíce cukr krupice
  • 55 g máslo
  • kůra ze 2 pomerančů
  • 200 ml bílé víno
  • 1 l mléko
  • 3 rozšlehaná vejce
  • 2 lžíce cukr moučka
  • 4 jablka
  • 50 g rozinky
  • máslo na vymazání formy
  • 250 g mascarpone nebo creme fraiche
  • trocha strouhané pomerančové kůry
  • pár lístků meduňky

Doba přípravy

Počet porcí

8

Orientační cena

90 Kč

Postup přípravy

  1. V míse utřeme máslo s moučkovým cukrem a solí. Vmícháme mouku, zrníčka z jedné vanilky, nastrouhanou citronovou kůru a žloutky. 

  2. Když směs vypadá jako drobenka, přidáme mléko. Hněteme jemně, až těsto drží pohromadě v kouli. S hnětením to však nesmíme přehnat, těsto nemá být elastické a tuhé, ale křehké a drobivé. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme je nejméně na hodinu do lednice odležet.


  3. Potom je na pomoučeném vále rozválíme na velikost pečicí formy. Formu vymažeme kouskem másla, vyložíme těstem a zhruba na hodinu ji vložíme do mrazáku. Potom nahoru položíme pečicí papír a celý povrch zasypeme fazolemi, aby těsto při pečení nevyběhlo. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C 12 minut. Po upečení papír i fazole odstraníme.


  4. Připravíme si rýžovou náplň: ve vyšším kastrolu rozpustíme máslo. Přidáme vanilková zrníčka a vyškrábnutou vanilku z rozříznutých lusků (prázdné lusky můžeme vložit do plechovky s cukrem). Smícháme s máslem a prohřejeme na mírném ohni.


  5. krok5

    Pak přisypeme rýži, cukr a pomerančovou kůru. Plamen zesílíme na střední výkon, vše promícháme a přilijeme víno. Za stálého míchání necháme víno skoro odpařit a po troškách přiléváme mléko. Vaříme mírně asi 15 minut a velmi často mícháme. Nemusí být úplně měkká, protože ještě dojde v troubě. Do lehce zchladlé rýže vmícháme rozšlehaná vejce, rozinky a nakrájená jablka.
 Nalijeme do předpečeného korpusu, zaprášíme cukrem a pečeme při 200 °C 20 minut. Před podáváním ozdobíme  mascarpone, pomerančovou kůrou a meduňkou.

Pošli recept! - Speciál - Recepty ze světa (16.4.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy
Sladký život /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Velikonoční jidášky

Velikonoční jidášky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /27.03.20
Skořicové věnce

Skořicové věnce

Lenka Burdíková, Uherský Ostroh

Sladký život /27.03.20
Jarní věnec s tvarohem

Jarní věnec s tvarohem

Podle receptu

Dominiky Hrubé z Bruntálu

Sladký život /27.03.20
Kávová vejce

Kávová vejce

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /26.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu