Trochu exotická chuť tě mile překvapí.
Kateřina Gajová, Brno
Ingredience
- 150 g sladká černá rýže (koupíme v asijských prodejnách)
- 8 lžic + na ozdobu kokos
- 150 g kokosový krém nebo kokosové mléko
- 2 vejce
- 2 banány
- 1 pravá vanilková esence
- na přelití kakao a javorový sirup nebo med
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Rýži uvaříme a necháme vychladnout. Poté ji smícháme s rozmačkanými banány, vejci, kokosovým krémem, kokosem a vanilkovou esencí. Směs dáme do formy nebo na plech vyložený pečicím papírem (též lze vymazat tukem formičky na flameri a vysypat kokosovou moučkou) a zapékáme při 190 °C 30–40 minut.
-
Hotový nákyp nakrájíme na trojúhelníčky a podáváme posypaný kokosem či přelitý kokosovým krémem smíchaným s kakaem a sirupem.
Tip redakce
Černá rýže má příjemně oříškovou chuť a krásnou barvu, která přechází po uvaření až do tmavě fialova. V Indonésii se hodně používá na přípravu dezertů. Pokud tuto rýži neseženeš, můžeš ji nahradit kulatozrnnou nebo basmati.