Jsou trochu pracnější, ale výsledek stojí za to.
Pavla Bartošová, Písek
Ingredience
- Hlavní suroviny:
- 5 ks vejce
- 180 g cukr krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronová kůra
- 200 g hladká mouka
- 50 g máslo
- Krém:
- 300 ml mléko
- 1 karamelový pudink
- 2 lžíce krupicový cukr
- Griliáš:
- 120 g cukr krupice
- 1 lžíce voda
- 120 g strouhané vlašské ořechy
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s krupicovým a vanilkovým cukrem, přidáme citronovou kůru, mouku, rozehřáté máslo a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C. Upečený piškot necháme vychladnout.
-
Z mléka, karamelového pudinkového prášku a cukru uvaříme dle návodu hustší pudink, který necháme zcela vychladnout.
-
Krupicový cukr na griliáš nasypeme na pánev se silným dnem a necháme jej za stálého míchání zcela rozpustit. Přidáme vodu a strouhané ořechy. Hmotu přeneseme na pečicí papír a necháme vychladnout.
-
Korpus rozdělíme na 2 poloviny, které položíme na sebe a rozřízneme na kostky.
-
Vždy dva díly spojíme připraveným krémem do kostky a ještě jej rozetřeme po obvodu a svrchu. Potřené stěny obalíme v griliáši a necháme v lednici ztuhnout.
TIP : Pokud chceš raději jemný griliáš, můžeš jej vychladlý a ztuhlý vložit do mixéru a rozdrtit.