Reklama
Frgály
Fotogalerie:

Frgály

Lucie Michálková

Ostrava
Tradiční pochoutka z Valašska. Pokaždé mi připomene návštěvu rožnovského skanzenu. 
Lucie Michálková, Ostrava

Ingredience

  • Těsto:
  • 4 lžíce olej slunečnicový
  • špetka sůl
  • 900 g mouka hladká
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička cukr moučkový
  • 370 ml mléko
  • Náplň 1:
  • 1 jogurt bílý
  • 500 g tvaroh
  • 4 lžíce cukr moučkový
  • 1 cukr vanilkový
  • dle chuti rozinky
  • 1 vejce
  • z 1 plodu citrónová kůra
  • Náplň 2:
  • 450 g povidla
  • Drobenka:
  • 150 g mouka polohrubá
  • 150 g cukr krupice
  • 150 g máslo

Doba přípravy

Počet porcí

16

Orientační cena

150 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Do mísy dáme olej‚ mouku a sůl. Droždí s cukrem rozpustíme v mléce a přidáme k ostatním ingrediencím. Asi 5 minut zpracováváme těsto tak‚ aby se nelepilo na stěny mísy. Přikryjeme nádobu a necháme na teplém místě hodinu kynout. 
  2. krok2 Mezitím připravíme náplně a drobenku. Povidlová náplň: povidla rozmícháme v misce‚ jsou-li tuhá‚ zředíme je trochou vody. Tvarohová náplň: jogurt a tvaroh rozmícháme v misce‚ přidáme oba cukry‚ rozinky a citronovou kůru. Drobenka: smícháme mouku‚ krupicový cukr a máslo.
  3. Nakynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vytvarujeme jedno tenké kolečko o průměru zhruba 30 cm. Bohatě obě potřeme náplněmi (každý jednou) a posypeme drobenkou. Okraje frgálů potřeme vajíčkem. V předehřáté troubě pečeme při 180 °C dozlatova.
    TIP: Pokud se chceš blýsknout a máš dostatek času i trpělivosti, můžeš frgále ozdobit i tak, že na každý koláč dáš více druhů náplní. Vedle povidlové a tvarohové připrav také jablečnou, makovou a ořechovou (dvě poslední můžeš koupit už hotové). Jednu z náplní dej doprostřed koláče, ostatní do jeho čtyř výsečí.

Pošli recept! 9/2010 (11.8.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy
Sladký život /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Velikonoční jidášky

Velikonoční jidášky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /27.03.20
Skořicové věnce

Skořicové věnce

Lenka Burdíková, Uherský Ostroh

Sladký život /27.03.20
Jarní věnec s tvarohem

Jarní věnec s tvarohem

Podle receptu

Dominiky Hrubé z Bruntálu

Sladký život /27.03.20
Kávová vejce

Kávová vejce

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /26.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu