Ingredience
- Těsto:
- 4 lžíce olej slunečnicový
- špetka sůl
- 900 g mouka hladká
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukr moučkový
- 370 ml mléko
- Náplň 1:
- 1 jogurt bílý
- 500 g tvaroh
- 4 lžíce cukr moučkový
- 1 cukr vanilkový
- dle chuti rozinky
- 1 vejce
- z 1 plodu citrónová kůra
- Náplň 2:
- 450 g povidla
- Drobenka:
- 150 g mouka polohrubá
- 150 g cukr krupice
- 150 g máslo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do mísy dáme olej‚ mouku a sůl. Droždí s cukrem rozpustíme v mléce a přidáme k ostatním ingrediencím. Asi 5 minut zpracováváme těsto tak‚ aby se nelepilo na stěny mísy. Přikryjeme nádobu a necháme na teplém místě hodinu kynout.
-
Mezitím připravíme náplně a drobenku. Povidlová náplň: povidla rozmícháme v misce‚ jsou-li tuhá‚ zředíme je trochou vody. Tvarohová náplň: jogurt a tvaroh rozmícháme v misce‚ přidáme oba cukry‚ rozinky a citronovou kůru. Drobenka: smícháme mouku‚ krupicový cukr a máslo.
-
Nakynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vytvarujeme jedno tenké kolečko o průměru zhruba 30 cm. Bohatě obě potřeme náplněmi (každý jednou) a posypeme drobenkou. Okraje frgálů potřeme vajíčkem. V předehřáté troubě pečeme při 180 °C dozlatova.TIP: Pokud se chceš blýsknout a máš dostatek času i trpělivosti, můžeš frgále ozdobit i tak, že na každý koláč dáš více druhů náplní. Vedle povidlové a tvarohové připrav také jablečnou, makovou a ořechovou (dvě poslední můžeš koupit už hotové). Jednu z náplní dej doprostřed koláče, ostatní do jeho čtyř výsečí.