Suroviny
Postup
Netradičně začneme s přípravou krému. Do středního hrnce vlijte smetanu, nalámejte čokoládu a máslo a za stálého míchání nechte rozpustit. Poté si hrnec dáme stranou a necháme krém alespoň trochu vychladnout (čas od času promícháme). Nakonec ho necháme v lednici, dokud směs neztuhne do konzistence krému (zabere zhruba 3 hodiny, záleží na čokoládě).
Dort na obrázku je dělaný z porce a půl v 24 cm formě. Sepsané ingredience vystačí na vyšší dort, pečený ve formě s průměrem 20 cm.
Nejdříve si vyšlehejte bílky s trochou soli dotuha.
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte zakysanou smetanu, kávu, vanilku, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej a zamíchejte.
Po částech opatrně vmíchejte vyšlehané bílky, a nakonec přidejte nalámanou čokoládu a naposled lehce promíchejte. Těsto vlijte do formy vymazané máslem a vyložené pečícím papírem. Dejte péct na cca 45 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů.
Korpus po vyndání nechte zcela vychladnout a poté ho dvakrát rozkrojte. Mezi každou část namažte ztuhlý krém (nechte si i na vršek dortu a kraje) a dejte na 30 minut do lednice. Nakonec můžete již ztuhlý dort ještě upravit stěrkou nebo horkým nožem. Nechte ho odpočinout minimálně 2 hodiny, ale lépe přes noc.
Konečný výtvor můžete ozdobit ovoce, čokoládou, jedlými květy nebo čímkoliv, co vás napadne. Krásně vypadá i bez ozdobení, čistě jako Naked cake. A skvěle chutná v každém případě!