Jemná chuť dýně se dokonale spojí s ostatními ingrediencemi. Opravdu nemá chybu.
Jana Voláková, Ostrava
Ingredience
- 250 g hladká mouka
- 125 g máslo
- 1 vejce
- 2 lžíce cukr krupice
- špetka soli
- kůra z 1 citronu
- Náplň:
- 1 malá dýně hokaido
- 2 lžíce cukr krupice
- 2 lžíce bílý jogurt
- špetka mleté skořice
- šťáva z 1/2 citronu
- 50 g vlašské ořechy
- 80 g rozinky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do mísy vsypeme hladkou mouku, přidáme změklé máslo, vejce, cukr, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme je do potravinářské fólie a necháme asi 1 hodinu odležet v lednici.
-
Dýni omyjeme pod tekoucí vodou, přepůlíme ji a odstraníme všechna jádra. Poté ji nakrájíme na kostky, zalijeme vodou a vaříme asi 20 minut. Vodu slijeme a dýni rozmixujeme ponorným mixérem. Do dýňového pyré vmícháme cukr, bílý jogurt, špetku skořice a citronovou šťávu.
-
Odleželé těsto rozválíme na plát a vyložíme jím máslem vymazanou formu na koláč s okraji vysokými asi 1,5 cm. Dno propícháme na pár místech vidličkou a posypeme ořechy s rozinkami. Zalijeme dýňovou směsí a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Vychladíme a můžeme podávat.