Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 59
Více než hodinu Pro zkušené cca 50 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7971 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 879 g
Tuky 397 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Božská moravská specialita s dvojí náplní! Na svatbu i posvícení. Dvojctihodné koláčky jsou tradiční pochoutkou, která nesmí na vašem stole chybět. 

Suroviny

Na 1. těsto
cukr špetka
Na 2. těsto
máslo 250 g
Na náplň
ne z vaničky
cukr
podle chuti
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 200 g
na dokončení
Na dokončení
švestková povidla 400 g

Postup

1

Droždí rozdrobte do mléka s cukrem a nechte na teplém místě čtvrthodinku vzejít. S moukou a žloutky zpracujte vláčné těsto (případně přidejte mléko) a nechte je v teple kynout asi čtyřicet minut nebo až zdvojnásobí objem. Na druhé těsto zpracujte mouku s kousky másla; vzniklou hladkou hmotu uložte do chladu. 

2

Zpracujte spolu přísady na tvarohovou náplň. V misce pomocí prstů promněte přísady na drobenku a dejte do chladu.

3

Obě těsta rozválejte na pomoučněné ploše na delší ovál. Položte je na sebe, kratší okraje přeložte ke středu a znovu rozválejte na delší ovál. Třikrát zopakujte. Pak vyválejte placku, krájejte čtverečky, naplňte je tvarohovou nádivkou a zabalte.

4

Na vymazaném či papírem vyloženém plechu nechte koláčky asi čtvrt hodiny kynout. Vytlačte důlek, naplňte ho povidly, posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Koláčky jsou nejlepší druhý a třetí den.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

28.10.2017 18:01

Zdravím, moravské koláčky dělám podle receptu mé babičky z kynutého těsta, stejného jako na buchty a jsou báječné.... povidla prichucuji rumem a zahušťují strouhaným perníkem,aby při pečení netekly.....

19.10.2017 12:40

Recept nema chybu, kolacky jsou krasne krehke.

22.05.2017 21:08

Bohužel i když mi od Vás každý recept dopadne. Toto těsto opravdu nechutnalo dobře. Nevím kde se stala chyba, ale k nadýchaným kynutým těstům to přirovnat nelze.

23.05.2017 10:21

Dobrý den, velmi nás mrzí Vaše špatná zkušenost s tímto receptem. Bohužel ani my takto "na dálku" vůbec netušíme, co se mohlo stát :-(. Jedná se spíše o nějaký druh plundrového těsta než klasického kynutého, ale stejně by rozhodně nemělo chutnat špatně :-(. Doufáme, že si mezi našimi recepty z kynutého těsta najdete jiného favorita. S pozdravem, redakce Apetitu

10.06.2009 16:31
Zda se mi, ze v receptu chybi nekolik veci. 1. v ingrediencich se nepise nic o povidlich ani kolik by jich melo byt a zda se nejak upravuji. 2. v priprave se uz dale nezminuje ona tvarohova napln. Co s ni? Dava se pod povidla? Nebo na ne? Nebo se do ni snad kolace namaceji po upeceni?
10.06.2009 16:34
Omlouvam se, je mi to zahadou, ale nyni uz tyto udaje v receptu vidim. Zrejme se mi spatne nacetla stranka. Vzhuru tedy do peceni! :)

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč