Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bezlepkové hrnkové hruškové řezy s ořechovou drobenkou

Hrnkové hruškové řezy s ořechovou drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bezlepkové hrnkové hruškové řezy s ořechovou drobenkou

3.8/5 Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Velmi snadné Na formu 21 x 21 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5179 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 456 g
Tuky 311 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tímhle dezertem rozmazlíte každého celiaka! Vypadají jako běžné řezy na plech a snadno se připraví, ale neobsahují žádný lepek a jejich chuť je přímo božská! Koláč je ale dost sladký, takže pokud máte opravdu sladké hrušky, můžete cukru ubrat.

Suroviny

vejce 4 ks
buď 4 velká nebo 5 menších vajec
hnědý cukr ¾ hrnku
vanilkový extrakt 1 ČL
nastrouhaná z 1/2 pomeranče
slunečnicový olej hrnku
lze nahradit řepkovým + navíc na vymazání
mleté
mouka pohanková hladká ½ hrnku
mouka bezlepková ½ hrnku
pokud lepek neřešíte, můžete použít hladkou špaldovou mouku
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
bez lepku
kardamom 1 ČL
zázvor (mletý) 1 ČL
mletá
velké, zralé, pevné
ricotta 200 g
pevná
hotový tekutý karamel na polití (lze vynechat)
Na drobenku
sušenky 100 g
máslové bezlepkové sušenky typu shortbread
nahrubo nasekané

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Elektrickým šlehačem vyšlehejte vejce, cukr, vanilkový extrakt a pomerančovou kůru do světlé pěny. Pak vešlehejte postupně olej.

2

Ve vedlejší misce smíchejte ořechy, obě mouky, kypřicí prášek a všechno koření. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky, pak je jemně zamíchejte do mouky.

3

Vmíchejte suché ingredience do mokrých a společně zamíchejte do jednolitého těsta. Nadrobte do těsta ricottu, aby zůstala v kouscích, a jemně promíchejte, aby se v těstě rozptýlila.

4

Pekáček nebo čtvercovou formu o rozměru 21 x 21 cm vymažte olejem a vyložte pečicím papírem, aby papír přečníval přes okraje. Těsto vlijte do formy a uhlaďte stěrkou.

5

Připravte drobenku. Sušenky nahrubo podrťte a smíchejte s ořechy. Vzniklou drobenku nasypte na vršek těsta, vložte do trouby a pečte zhruba 40 minut. Potom vršek koláče zakryjte volně alobalem a pečte dalších 20 minut, nebo dokud špejle zabodnutá do těsta nevyjde ven suchá.
 

6

Vyjměte z trouby, nechte úplně vychladnout a pomocí přečnívajícího papíru vytáhněte koláč z formy. Nakrájejte na řezy a podávejte. Pokud chcete, můžete jej zakapat troškou tekutého karamelu.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete bezlepkové máslové sušenky, udělejte klasickou drobenku z bezlepkové mouky. Prsty zpracujte 30g bezlepkové mouky, 25 g krupicového cukru, 20 g másla a 40 g mletých ořechů. Vzniklou drobenkou posypte koláč.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč