Je svěží a lehký, jahod můžeš dát hodně.
Dáša Slavíková, Ústí nad Labem
Ingredience
- 200 g bílá čokoláda
- 100 g máslo
- 3 vejce
- 100 g cukr krupice
- 80 g hladká mouka
- 1/2 kypřicí prášek
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- tuk a hrubá moukana vymazání formy
- 1 šlehačka
- 200 g čerstvé jahody
- lístky meduňky na ozdobu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Bílou čokoládu s 50 g másla za občasného míchání rozpustíme v horké vodní lázni. V míse vyšleháme celá vejce s cukrem a zbývajícími 50 g másla do husté pěny, kterou zlehka vmícháme do základní čokoládové hmoty. Pak smícháme mouku s práškem do pečiva i citronovou kůrou a postupně velmi opatrně také přimícháme k čokoládové směsi. Tímto způsobem připravíme hladké těsto.
-
Dortovou formu dobře vymažeme tukem a pečlivě vysypeme hrubou moukou. Těsto do formy rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do trouby předehřáté na 175 °C přibližně po dobu 20–30 minut. Špejlí zkoušíme, jak je korpus upečený (těsto se nesmí na špejli lepit). Dort pak necháme vychladnout.
-
Vyklopíme na talíř a bohatě ozdobíme šlehačkou. Nakonec přidáme plátky omytých a osušených jahod a čerstvé lístky meduňky.