Dárek, který udělá radost
Gabriela Jílková, Polička
Ingredience
- PIŠKOT:
- 6 vajec
- 200 g cukru moučky
- 15 lžic vody
- 400 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek
- na formu olej a kokos
- SMETANOVÝ KRÉM:
- 1 smetana ke šlehání
- 200 g mascarpone
- dle chuti cukr moučka
- MÁSLOVÝ KRÉM:
- 1 vanilkový pudink
- 300 ml mléka
- 1 máslo pokojové teploty
- dle chuti cukr moučka
- dle chuti džem
- 300 g fondánu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Celá vejce šleháme s cukrem do pěny, pak přidáme vodu a nakonec zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
-
Formu vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Zda je piškot hotový, poznáme pomocí špejle. Necháme alespoň dvě hodiny uležet, aby se pak s korpusem lépe pracovalo.
-
Připravíme smetanový krém: smetanu ušleháme dotuha a po částech přidáváme mascarpone. Osladíme cukrem dle chuti.
-
Připravíme máslový krém: pudink uvaříme dle návodu na obalu. Necháme vychladnout, občas zamícháme, aby se nevytvořil škraloup. Do vychladlého pudinku postupně zašleháváme máslo a osladíme dle chuti.
-
Korpus prokrojíme, pomažeme džemem, ale ne úplně ke krajům. Na to namažeme smetanový krém, také nemažeme úplně ke krajům. Okraje a vrch dortu pomažeme máslovým krémem (to proto, aby se nám nerozpustil fondán). Dort necháme přes noc uležet v lednici, aby se s ním lépe pracovalo.
-
Druhý den ho potáhneme rozváleným fondánem, zbytky u okrajů seřízneme a dort ozdobíme dle vlastní fantazie. Fondán si můžeme obarvit potravinářským gelovým barvivem.